සංවර්ධනයේ යෝද පියවර තබමින් ඉදිරියට ඇදී යන ජපානය අද වන විට තාක්ෂණික ලෝකයේ ඉදිරියෙන්ම සිටී.නමුදු ඒ හා සමාන ලෙසම ජපානය විශිෂ්ට සංස්කෘතියකටද,අලංකාර භාෂාවකටද උරුමකම් කියයි.
       ඉංග්‍රිසි ජාත්‍යන්තර භාෂාව ලෙස සැළකුවද අදවන විට ජපන් ජාතිකයින් ස්වකීය භාෂාව ජාත්‍යන්තර  භාෂාව කිරීමේ අභිප්‍රායෙන් කටයුතු කරයි.ශ්‍රි ලංකාව තුලද අද වනවිට ජපන් භෂාව ප්‍රචලිතව ඇත.අනිකුත් භාෂා හා සසඳන කළ ජපන් භාෂාව හැදෑරීමෙහිලා වැඩි නැඹුරුවක් ද දක්නට ලැබේ.
        එනිසාම ජපන් බස හදාරන එමෙන්ම ජපන බසට ඇල්මක් ඇති ඔබට ජපන් භාෂාව පිළිබඳව මුල සිටම අවබෝධයක් ලබාගැනීමට මින් මද හෝ පිටුවහලක් ලැබේයැයි හඟිමි.
            සංවර්ධනයේ යෝද පියවර තබමින් ඉදිරියට ඇදී යන ජපානය අද වන විට තාක්ෂණික ලෝකයේ ඉදිරියෙන්ම සිටී.නමුදු ඒ හා සමාන ලෙසම ජපානය විශිෂ්ට සංස්කෘතියකටද,අලංකාර භාෂාවකටද උරුමකම් කියයි.
           ඉංග්‍රිසි ජාත්‍යන්තර භාෂාව ලෙස සැළකුවද අදවන විට ජපන් ජාතිකයින් ස්වකීය භාෂාව ජාත්‍යන්තර භාෂාව කිරීමේ අභිප්‍රායෙන් කටයුතු කරයි.ශ්‍රි ලංකාව තුලද අද වනවිට ජපන් භෂාව ප්‍රචලිතව ඇත.අනිකුත් භාෂා හා සසඳන කළ ජපන් භාෂාව හැදෑරීමෙහිලා වැඩි නැඹුරුවක් ද දක්නට ලැබේ.එනිසාම ජපන් බස හදාරන එමෙන්ම ජපන්බසට ඇල්මක් ඇති ඔබට ජපන් භාෂාව පිළිබඳව මුල සිටම අවබෝධයක් ලබාගැනීමට මින් මද හෝ පිටුවහලක් ලැබේයැයි හඟිමි.

Saturday, April 30, 2011

ජපන් භාෂාවේ යෙදෙන පසු යෙදුම්

 ❦じん-(ජින්)

ඕනෑම රටක නමකට පසුව "ජින්" යන පසු යෙදුම එකතු කිරීම මඟින් එම රටේ  ජාතිය දැක්විය හැක.

උදා:-           にほん + じん(නිහොන් + ජින්)= にほんじん.
                 にほん(නිහොන්) යනු  ජපානයයි.ඊට "ජින්" යන පසු යෙදුම යෙදු විට ජපන් ජාතිකයා යන අරුත ගෙන දේ.

 ❦さん-(සන්)

ඕනෑම පුද්ගලයකුගේ නමකට පසුව "සන්" යන පසු යෙදුම යෙදීම මඟින් මහතා ,මහත්මිය, මෙනවිය යන අදහස ගෙන දේ.ජපන් ජාතිකයින් කතාබහ කිරීමේදී පුද්ගලයින්ගේ නමට පසුව "සන්"යන පසු යෙදුම භාවිත කරයි.එය ගෞරව දැක්වීමක් ලෙස සලකයි.

උදා:-   たなか + さん(තනක  + සන්) තනක මහතා.

 ❦たち-(තචි)

මෙම පසු යෙදුම යෙදීම මඟින් ඒක වචනයක් බහු වචනයක් බවට පරිවර්තනය කර ගත හැක.

උදා:-   わたし(මම) + たち(වතෂි+ තචි)  අපි.




විශේෂ කරුණු.
❦-ජපන් හෝඩියේ යෙදෙන  わ,を,ん යන අක්ෂර භවිත වන්නේ බොහොඅ විට නිපාත ලෙසය.

❦-ජපන්  භෂාවේ “ව” යනුවෙන් නිපාතයක් ඇති අතර එම නිපාතය යෙදීමේදී わ  වෙනුවට භාවිත කරනුයේ  は අක්ෂරයයි.

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More